Wil jij eigenlijk nog wel geholpen worden?

Dit vroeg ik me af toen ik een paar dagen geleden in een artikel las dat Polette de komende vijf jaar zeker 100 onbemande showrooms wil gaan openen in Europa. Binnen enkele jaren moeten deze volledig geautomatiseerd en onbemand zijn. https://retailtrends.nl/news/51755/polette-mikt-op-onbemandebrillenwinkels

 

Het is een trend die een paar jaar geleden al is ingezet met de ‘self-scan’ kassa’s bij Ikea. Al staat daar nog steeds één persoon op vier kassa’s. Bij de ‘self-scan’ kassa’s van AH en Jumbo is de medewerker al geheel verdwenen. Eerder dit jaar, in Januari, opende ‘Amazon Go’ in Seattle. Deze supermarkt is volledig geautomatiseerd. om het gedrag van de klant in de gaten te houden, wordt gebruik gemaakt van camera’s. Betaling geschied aan de hand van een app op de smartphone. https://www.theguardian.com/business/2018/jan/21/amazons-first-automated-store-opens-to-public-on-monday

 

 

In de race naar zo hoog mogelijke winsten en / of zo laag mogelijke prijzen, wordt er gesneden in ‘overbodige’ kosten. Een computer is nu eenmaal goedkoper dan een mens. Automatisering neemt langzaam maar zeker onze plaats in. Opticiens in de VS werken reeds enige tijd met ‘online refractions’; het doen plaatsvinden van een oogmeting op afstand. Je kijkt in een apparaat en alles gaat automatisch en op afstand gecontroleerd.

 

Tel nu al die ontwikkelingen eens bij elkaar op. Nadat je bij de super je boodschappen hebt gedaan en afgerekend met je smartphone, loop je nog even naar de ‘oogmeet paal’ voor een snelle oogmeting. De kosten hiervan worden automatisch afgeboekt door middel van je smartphone. De gegevens van de meting worden automatisch door je smartphone opgeslagen. Op weg naar huis loop je langs één van de showrooms van Polette.

Omdat je toch niet hoeft te koken vanavond – fijn he, die kant-en-klare maaltijd die, gebaseerd op je vorige aankopen, al voor je klaar lag bij de super? – loop je nieuwsgierig naar binnen. Je past naar hartenlust en omdat het toch zo goedkoop is besluit een montuur te kiezen waarvan jij denkt dat ‘ie goed staat. Jouw smartphone koppelt automatisch de oogmeetgegevens van eerder aan de montuur gegevens. Het enige wat je nog moet doen is met het uitgezochte montuur op even naar jezelf glimlachen in een spiegel en de automatisering doet de rest.

 

Een paar dagen later levert een drone jouw nieuwe bril af op je werk. Afpassen zal je zelf moeten doen, aan de hand van één van die ‘handige’ filmpjes op YouTube. Nu maar hopen dat jouw nieuwe bril een beetje lekker zit en je collegae je complimenteren met je nieuwe bril…

 

Is bovenstaande écht wat jij, als consument wilt? Ik betwijfel het.

 

Logisch ook, want ik zit met mijn winkel aan de andere kant van het service-spectrum: Op je werk merk je dat die lettertjes op je computer scherm toch niet echt meer zo heel duidelijk zijn. Aan het einde van de dag bemerk je een zeurderig gevoel rond je ogen.

 

Een volgende borrel met vrienden zie je dat één van hen een prachtige nieuwe bril op heeft. Nadat je hem er mee complimenteert, vertelt hij je dat hij alles ’s avonds heeft kunnen regelen, op afspraak na het werk. Er werd alle tijd voor hem genomen om eerst goed te luisteren naar zijn klachten. Vervolgens werd er een uitgebreide oogmeting gedaan, waarin vooral ook naar de samenwerking tussen beide ogen werd gekeken. Tot slot werd er ook nog eens naar de gezondheid van zijn ogen gekeken.

 

Hij vertelde hoe hij rustig diverse monturen kon passen en hoe de medewerker heb bij elk montuur uitgebreid vertelde waarom die bril wel of niet goed stond. Uiteindelijk bleek zelfs dat het montuur wat hij het mooist vond, helemaal op maat gemaakt kon worden, voor een nog betere pasvorm. Nadat het montuur was uitgezocht werd er wat te drinken ingeschonken. Diverse montuur parameters werden opgemeten, om het montuur perfect op de maat van het gezicht te laten maken.

 

 

Vervolgens werden de glazen besproken. Door de individuele benadering kon hij precies aangeven waarvoor en hoe hij de nieuwe bril zou gaan gebruiken. Zijn nieuwe glazen met leesdeel zouden speciaal voor zijn situatie gemaakt gaan worden. Na een paar weken kon hij, weer ’s avonds na het werk, de bril afhalen. Er werd uitgebreid de tijd genomen om zijn nieuwe bril af te passen. Er ging een wereld voor hem open…

 

Natuurlijk zijn bovenstaande scenario’s nog al zwart/wit geschetst. Maar denk je niet dat beiden in de toekomst mogelijk zouden kunnen zijn?

Waar zou jij voor kiezen? Vertel het ons in de opmerkingen.

 

Edwin

Reacties

comments