oogliefde of blinde liefde

Oogliefde of blinde liefde

Vanaf afgelopen week schittert René Froger in de nieuwe reclame van Eyelove. Voor wie Eyelove niet kent, het is dat leuke brillenhoekje binnen de drogist. Eén druk op de knop door de drogisterijmedewerker en de oogmeting is klaar laat de reclame zien. Al voor €99,- een multifocale bril met leesgedeelte. Alsof er ook multifocale brillen bestaan zonder leesgedeelte 😉

Maar alle gekheid op een stokje, Kan dit wel?

 

Werner:

In de drogisterij wordt gewerkt met een zogenaamde autorefractor. Dit is best een ingenieus apparaat welke door nagenoeg iedere opticien gebruikt wordt en al tientallen jaren bestaat. Zo’n autorefractor werkt door licht in het oog te laten schijnen en vervolgens te meten hoe het verandert terwijl het tegen de achterkant van het oog weerkaatst.

 

Gemakshalve gaat men voorbij aan het feit dat de autorefractor een heleboel dingen niet controleert. Het is ook helemaal niet zo makkelijk om een betrouwbare oogmeting te doen. Mensen zijn geen machines en een oogmeting kan gemakkelijk verschillen opleveren. Bijvoorbeeld als men ’s morgens of ’s avonds meet, na een avondje flink stappen, bij medicijngebruik of het vermogen van het oog zelf scherp te stellen. Maar ook de verschillende autorefractors geven niet 100% hetzelfde resultaat.

 

Om deze reden gebruiken opticiens hem geheel anders. De opticien gebruikt de autorefractor om een eerste indruk te krijgen van het oog en zo, samen met de anamnese van de gewone oogmeting en eventuele aanvullende testen tot een eindconclusie te komen.

 

 

Edwin:

“Ik kan een aap leren meten, als ik maar genoeg bananen heb.
Maar weet die aap ook waar ‘ie mee bezig is?”

 

Met deze woorden begon de eerste uitleg die mijn leermeester mij gaf, over oogmetingen. Al zo’n twee jaar werkte ik als leerling opticien en ik kon niet wachten tot ik eindelijk voor het eerst een oogmeting mocht doen. Met mijn leermeester die natuurlijk over mijn schouder meekeek.

Twee jaar vakopleiding ging er vooraf aan die dag. Mijn leermeester had al maanden mijn ambitie rigoreus de kop in gedrukt: een oogmeting doen zonder gedegen kennis was immers hetzelfde als een aap bananen voeren. Hoe lang hij nog over mijn schouder heeft meegekeken en hoe vaak hij mijn meting gecontroleerd heeft, voordat ik écht zelfstandig mijn metingen mocht doen, weet ik niet meer. Wat ik wél weet is dat ik dankzij Dhr. Zirkzee zijn strenge beleid een enorme liefde voor en vooral trots op mijn vak heb gekregen. Een oogmeting is niet iets wat je door een aap laat doen!

Vandaag zag ik voor het eerst een filmpje van een aanbieder van goedkope brillen, EyeLove. In het filmpje neemt René Froger plaats achter een ‘auto-refractometer’ en zegt de dame “dan zal ik gelijk even uw ogen opmeten….” Nee, dame! Zo’n auto-refractometer meet niet de ogen. Wat deze doet is het brekend stelsel van het oog doormeten en aan de hand daarvan bepalen wat de afwijking hiervan is. Theoretisch zou dit de brilsterkte kunnen zijn, dat klopt. En, in alle eerlijkheid, de moderne apparaten zijn echt heel nauwkeurig hierin. Maar, er is een heel groot verschil tussen het meten van het brekend stelsel van één oog, en een ‘echte’ oogmeting waarbij ook wordt gekeken naar de samenwerking van beide ogen, om uiteindelijk comfortabel zien te bewerkstelligen. En dan heb ik het nog niet eens over de optometrische kant van een ‘oogmeting’.

 

Werner:

Daarom is de NUVO (Nederlandse Unie van Optiekbedrijven) ook bezig de minimum eisen voor een oogmeting vast te leggen. Enkel een test met de autorefractor zal niet voldoende zijn. Voor Eyelove maakt dit niets uit ze zullen dan niet spreken over een oogmeting. Ze hebben het gewoon over een oogtest of ze zullen zeggen, we gaan uw ogen meten. Dit is vrije taal en hoeft niet aan minimum eisen te voldoen. En zo wordt u ons inziens om de tuin geleid.

 

Naast de “primitieve” oogmeting wordt het briladvies en afpassen nogal onderschat.

 

Een bril behoort goed te passen en aangenaam te zitten. Eyelove bewijst dit niet zo goed te begrijpen zoals blijkt uit de foto van René op hun eigen website.

De bril is duidelijk veel te klein. Een bril als deze zal door zijn foutieve pasvorm de gehele dag van zijn hoofd geduwd worden. Niet echt aangenaam!

Nog erger is dat hierdoor de glazen nooit op eenzelfde positie voor het oog zitten met als gevolg dat het beeld nooit echt scherp is of bijvoorbeeld hoofdpijnklachten of vermoeidheid kan ontstaan. Ik vraag mij ook erg af hoe accuraat een drogisterij medewerker kan garanderen dat de sterkte en leessterkte precies op de juiste plaats in het glas geslepen worden.

Eyelove meet dit door een foto te maken met een ipad. Uit eigen ervaring weet ik dat die ipad er gemakkelijk enkele mm naast kan zitten afhankelijk van hoe deze bediend wordt. Een goede opticien zal daarom ook de afstanden handmatig meten en zo zichzelf controleren.

brillenglazen inclinatiehoek pd afstand

 

Uw ogen zijn heel veel waard. Eyelove is goedkoop. Voor dit geld kun je bij iedere keten en in de huiscollectie van heel veel zelfstandige opticiens een prima bril uitzoeken met zowel autorefractor meting, een normale meting, een montuuradvies en inclusief het afpassen van de bril.

 

Werner, Edwin,

Reacties

comments