Een merkmontuur

Wat is een merkmontuur.

Steeds bij het horen van de reclame “bij ons een merkbril voor…” of “bij ons een gratis merkbril” van één van de grote opticien ketens  krijg ik wat kriebels. De reclame biedt een merkbril aan voor weinig geld. Maar wat is nu een merkbril anno 2017? En wat zegt de term “merkbril of merkmontuur” over de kwaliteit?

 

Onze reactie betreft merken is een raar fenomeen. Wanneer op een bepaald product een “merk” staat heeft het opeens meer waarde. Hoe groter de merknaam, hoe populairder, hoger geprijsd én exclusiever het product zal zijn. Het creëert een sociale grens tussen degenen die zich dergelijke producten kunnen veroorloven en degene voor wie een bepaald merk financieel niet haalbaar is. De gedachte dat een merkproduct van betere kwaliteit is, is helaas niet zeker.

Traditioneel onderscheidt een merkfabrikant zich door te investeren in vernieuwing. Een merk gebruikt dus een deel van zijn geld om onderzoek te doen naar betere technieken en materialen, én om mooiere modieuze “brilontwerpen te maken. Zo heeft de merkproducenten in het verleden altijd een voortrekkersrol gespeeld . En als een merkbril echt beter is en we vinden hem mooier dan willen we daar gerust meer voor uitgeven.

 

Maar in hoeverre klopt dit in 2017 nog? En wat zegt dat over brillen die volgens deze reclame geen “merkbril” zijn.

 

Vroeger was de fabrieksnaam tevens de merknaam. Dat is nu heel anders, maar ook met goede reden. Naast de kwaliteit  vinden wij de ontwerpstijl en dus mode veel belangrijker. Je kiest tenslotte alleen een bril die je goed staat. Omdat wij merken makkelijk zien als een bepaalde stijl die erg goed aansluit bij een specifieke groep mensen, is het merk daarmee vaak weer minder geschikt voor mensen met een andere stijl of smaak.  Daarom zijn de fabrikanten het anders gaan doen. Het is natuurlijk erg jammer als je als fabrikant heel goed weet hoe je een bril moet maken maar dat deze slechts door één groep mensen gedragen wordt. Om die reden produceren veel fabrikanten een paar merken in diverse stijlen. Ieder merk heeft vaak ook zijn eigen ontwerpstudio met eigen ontwerpers. Dit is uiteraard prima, het betreft nog steeds kwaliteitsmerken en -brillen.

Maar helaas klopt dit beeld van kwalitatieve merken niet altijd.

De vaak door aandeelhouders gestuurde bedrijven dienen jaar na jaar omzetten en winsten te verhogen. Daarom zijn deze fabrikanten ook verschil gaan maken in kwaliteit. Enerzijds door goedkope merken aan hun portfolio toe te voegen. Anderzijds door ook voor de bestaande merken steeds goedkopere materialen en onderdelen te combineren met eenvoudig te produceren ontwerpen. Vervolgens wordt met een gigantisch marketingbudget de goedkoop geproduceerde bril een waar statusimago aangemeten en ons voorgeschoteld als premium. Met name één fabrikant heeft dit inmiddels tot absoluut verdienmodel geperfectioneerd. Het in 1961 opgerichte Italiaanse Luxottica is inmiddels uitgegroeid tot de grootste bril fabrikant ter wereld. Sinds begin jaren 90 heeft het bedrijf de ene na de andere premium brilfabrikant opgekocht en toegevoegd aan zijn portfolio om vervolgens de productie goedkoper te maken. Helaas gaat hierbij de kwaliteit van het originele merk niet zelden verloren. Naast de eigen (opgekochte) merken produceren ze onder licentie de brillen voor enkele grote modemerken. Enkele voorbeelden zijn: Giorgio Armani, Vogue, Alain Mikli, Persol, Bvlgari, Chanel, Versace, Prada, DKNY, D&G, Burberry, Ralph Lauren, Tiffany & Co, Oakley en ga maar door. Het bekendste voorbeeld is het in 1999 overgenomen RayBan.

 

“En laten dit nu toevallig net die merkbrillen zijn waar in de reclame over gesproken wordt!”

 

De reclame voor merkbrillen insinueert dat er ook “niet merkbrillen” bestaan. Hiermee wordt subtiel de indruk gewekt dat juist die “niet bekende merken” van lagere kwaliteit zouden zijn. Er wordt hiermee heel zorgvuldig uw beeld over minder bekende merken beïnvloed. Iedere bril is toch door een fabrikant en dus door een merk geproduceerd?  Er bestaan toch hele mooie exclusieve merken en hele eenvoudige of goedkope?  Maar een “niet merkbril” wat is dat dan?

 

 

 

 

 

 

Hoe kunt u als consument nu nog weten wanneer een bril echt van degelijke kwaliteit is. Enerzijds is dit heel moeilijk aangezien er nu heel veel voormalige kwaliteitsmerken als goedkoop massaproduct worden geproduceerd. Anderzijds is het juist heel duidelijk. De merken met het meeste geld besteden dit aan veel reclames. Hoe meer reclames u ziet, hoe meer er aan verdiend wordt en hoe minder er aan het product zelf besteed wordt. Dit gaat natuurlijk niet 100% op voor alle merken maar het geeft een aardige indicatie. Een andere indicatie is wanneer men naast brillen ook andere mode producten maakt. Vaak betreft dit  de grote modehuizen die hun brillen juist goedkoop onder licentie laten produceren.

 

Bestaan er nog dan nog wel modieuze kwaliteits- brilmerken?

Ja zelfs meer dan ooit. De globalisering heeft de industrie over de hele wereld verspreid. Niet langer komen de kwalitatieve brillenmerken alleen uit Frankrijk en Italië. Kleinere merken met ware passie voor hun vak produceren de meest modieuze en kwalitatieve producten. Vaak zijn dit bedrijven zonder de gigantische reclamebudgetten waardoor ze minder bij het grote publiek bekend zijn. Deze bedrijven hanteren hoog te houden kwaliteitseisen en komen met zeer vernieuwende ontwerpen, materialen en ideeën.  Zo zie je de laatste jaren steeds meer monturen waar met titanium, hout, buffelhoorn of bijvoorbeeld recycled kunststoffen gewerkt wordt. Deze trends zijn geheel te danken aan de independent brilfabrikanten. Deze merken worden alleen verkocht bij de zelfstandige opticiens. Wij zullen in dit blog regelmatig reviews schrijven over verschillende brilmerken en hierin de exclusieve kwaliteiten van het betreffende merk belichten.

 

De reclame gesuggereerd een goedkoop of gratis merkmontuur welke gelijk zou staan aan een kwaliteitsmontuur.

Maar helaas het spotgoedkope kwaliteitsmontuur bestaat niet.

 

 

Werner.

Reacties

comments