Merk review Clément Gouverneur

Merk review: Clément gouverneur

Zoals eerder beloofd willen we met GoedGezien vertellen over mooie brillen en daar horen de vele mooie merken natuurlijk ook bij. Daarom hierbij ons eerste merk review.

 

Als eerste merk heb ik gekozen voor Clément Gouverneur. Door puur toeval en via gezamenlijke kennis heb ik enkele maanden geleden toen ik in de Franse Jura verbleef, de gelegenheid gehad Gouverneur Audigier (de fabrikant) te bezoeken. Daardoor heb ik een mooi kijkje gekregen in de werkwijze en filosofie van het bedrijf.

 

Clément Gouverneur is duidelijk geen massa product. In de avond rond een uurtje of acht werden we opgewacht door Philippe, de huidige eigenaar van de fabriek, en al gelijk bij binnenkomst proefde je de historie van het bedrijf. Overal stonden antieke machines en rook  je de smeerolie waarmee de machines aan de gang gehouden werden. In een kleine ruimte werden we aan tafel gezet waarna Philippe vol enthousiasme begint te vertellen.

De geschiedenis gaat terug tot 1878 waarin Clément Gouverneur de fabriek oprichtte en is daarmee de oudste nog opererende montuur fabrikant in Frankrijk. Toen het bedrijf ongeveer 3-4 jaar geleden werd overgenomen, was de fabriek op sterven na dood. De laatste generatie Audiger werke met slechts 1 personeelslid voornamelijk aan het produceren van reserve onderdelen.

Echter het bedrijf heeft een enorm rijke geschiedenis waarin werkelijk honderden klassieke brilmonturen zijn geproduceerd. Door de ontwerpen weer op oude wijze te gaan produceren en de beste materialen te gebruiken heeft men een collectie neergezet die prima in 2017 past.

 

Aan de muur hangt een foto van hoe de fabriek er destijds van binnen uit zag. Later in de rondleiding zal blijken dat er in de tussentijd weinig veranderd is.

 

 

Philippe vervolgde door ons een rondleiding te geven. De kleine fabriek zit nog steeds in hetzelfde gebouw als toen men startte en voor zover ik kan beoordelen zijn veel van de machines waarschijnlijk ook zo oud. Dat de ouderdom van de machines weinig invloed heeft is duidelijk. Alle machines werken nog perfect en slechts een aantal zijn buiten gebruik gesteld door de huidige arbo wetgeving. Terugkijkend op de foto aan de muur valt op dat veel van de machines zelfs nog op exact dezelfde plaats staan als 100 jaar geleden.

 

Clement gouverneur

 

De huidige collectie van Clément Gouverneur betreft alleen maar originele klassieke modellen.

Alle modellen zijn gemaakt in 3 verschillende kleuren goud (0,4mm dik), acetaat(kunststof) en leer. Men onderscheid zich door de diverse modellen uit te voeren met diverse ontwerpen veren (de pootjes). Zo zijn er zigzag en rechte modellen, met pasteur-tip, pianoveer-tip of fine-tip (zie onderstaande foto’s)

  

 

Als consument heeft u de keus het model te bestellen in de gewenste kleur goud, de kleur kunststof of leer en het soort pootje. De vele kruislingse combinaties maakt dat de collectie enorm veel mogelijkheden biedt. Detail is wel dat het voor u als consument lastig is van tevoren in te schatten hoe het montuur er uiteindelijk uit zal gaan zien. Om die reden zullen de meeste opticiens van te voren zelf goede combinaties maken. Zij kiezen dan combinaties die het beste bij hun doelgroep passen. Maar het is erg mooi dat de mogelijkheid bestaat. Uw opticien kan alles vertellen over de verschillende mogelijkheden.

 

Een ander detail zijn de neuspads die bij veel van de ontwerpen ontbreken. De klassieke Clément Gouverneur ontwerpen hebben deze niet nodig door de zadelbrug. De bril rust daarmee op de brug i.p.v. neuspads.  Hierdoor zal het montuur voor sommige mensen wat onwennig aanvoelen. Indien gewenst zijn de modellen wel met neuspads leverbaar maar dit doet wel wat afbreuk aan het ontwerp.

 

Al met al ben ik erg onder de indruk. Het merk ademt passie voor kwaliteit en mooie brillen en voldoet terecht aan wat we een merkbril noemen.

Het is duidelijk dat Gouverneur Audigier met Clément Gouverneur helemaal terug is en met 139 jaar aan klassieke ontwerpen kan men nog heel lang vooruit.

 

Een merk met vergelijkbare style en geschiedenis is het Engelse Salvile Row.

 

Werner

Reacties

comments