Kijk eens in de poppetjes van mijn ogen

Je hebt het idee dat je wat minder gaat zien. Dat maken we allemaal een keer mee. Maar naar wie ga je toe om te weten of wat je ziet, ook daadwerkelijk minder is geworden? Oftewel; Wie laat jij in de poppetjes van je ogen kijken? Voor de meeste mensen is het antwoord: de opticien. Klopt, hij staat er bekend om. Sommigen zullen de oogarts zeggen, maar weinig mensen zullen de optometrist zeggen. Hoe zit dat?

 

Vroeger (in de tijd van mijn opa) mocht alleen de oogarts een oogmeting doen om te bepalen of een (bril)correctie nodig was en wat de sterkte dan was. De opticien (of de drogist, mijn opa was beide) maakte de bril volgens voorschrift van de oogarts. Tegenwoordig kan en mag de opticien de oogmeting doen. De oogarts heeft het al druk genoeg met het behandelen. Zelfs zó druk dat de wachtlijsten begin deze eeuw aardig opliepen.

 

En daar komt de optometrist om de hoek kijken. We kennen allemaal wel de opticien of oogarts, maar de optometrist is niet bij iedereen bekend.

 

Dus wat is een optometrist? De optometrist heeft een 4 jarige HBO opleiding gedaan. Naast een oogmeting verrichten, mag hij het oog ook onderzoeken op afwijkingen of ziektes. Hierbij mag hij gebruik maken van oogdruppels die bijvoorbeeld de pupil vergroten of het oog verdoven. Net zoals bij de oogarts. Dus is de optometrist de oogarts versie 2.1?

 

 

Nee, een optometrist is geen arts, dus mag hij niet behandelen. Wél heeft hij geleerd om het oog te onderzoeken. Hij is dan ook beter in staat om te beoordelen of iets behandeld moet worden door een oog- of huisarts dan een opticien.

 

Daarbij heeft een optometrist een titel bescherming (net zoals de (oog)arts) en kan hij zich laten registeren in het kwaliteitsregister Paramedici, waarbij hij zich verplicht tot nascholing.

 

Helaas geldt deze titel bescherming niet voor de opticien. Sinds het opheffen van de middenstandswet in de jaren negentig, mag iedereen, dus zélfs de groenteboer, zich opticien noemen en brillen verkopen. Oh en dit geldt ook voor de contactlensspecialist. Zonder enige vorm van educatie mag iemand anders bij jou een vreemd voorwerp (lees contactlens) in je oog plaatsen!

Gelukkig zijn er genoeg opticiens (4 jaar MBO) en contactlensspecialisten (4+2 jaar MBO+) die wél de juiste scholing hebben gehad. Echter een opticien heeft niet geleerd om afwijkingen of ziektes aan het oog op te sporen. Zo wordt bij een oogmeting alleen gekeken naar de sterkte van het oog en de gezichtsscherpte.

 

Hiermee kan je het oog nog niet “gezond” verklaren.

 

Leveranciers van apparaten spelen daar handig op in door hun apparaten “foolproof” te maken, zodat iedereen kan doen alsof hij wel iets van de gezondheid kan vertellen. Sterker nog, hij kan je dan ook vertellen of je last heb van hoge bloeddruk of kans maakt op een hersenbloeding……

 

Het lijkt een mooie ontwikkeling maar ondanks alle nieuwe technologieën moet er toch iemand die kennis heeft van (medische) zaken een laatste oordeel geven over de uitkomsten.

 

Moet je de opticien dan vermijden en niet meer vertrouwen? Nee, alsjeblieft niet. Een goede, gediplomeerde opticien is uitstekend in staat om een goede oogmeting te doen en jou een goed advies te geven over de eventuele noodzakelijkheid van een bril.

 

 

Echter, vergeet niet dat het voor een optiekwinkel goedkoper is om een medewerker zonder opleiding een trucje te leren, dan om een medewerker die 4 of 6 jaar heeft geleerd aan te nemen. En zoals ik al zei, iedereen mag zich (met of zonder diploma) opticien noemen, dus ook deze medewerker. De optiekwinkel heeft hierdoor minder kosten en kan dus de bril goedkoper aanbieden.

 

Kan je dan niet beter altijd naar de oogarts gaan? Nee, mede door de zorgverzekeraar heeft hij er geen tijd voor en is een (goede) oogmeting doen maar een minuscuul onderdeel van zijn opleiding. De meeste oogartsen doen dan ook geen echte oogmetingen meer. Dus als je wil weten of je inderdaad minder ziet, is een goede gediplomeerde opticien de beste keus om naar toe te gaan.

 

Zijn er bijzonderheden of wil je weten hoe het is met de gezondheid van je ogen, dan is de optometrist de aangewezen persoon en als er echt behandeld of geopereerd moet worden, komt de oogarts om de hoek kijken.

Laurens-Jan Merkx
Optometrist

Reacties

comments