Goedkope brillenglazen

Goedkope brillenglazen zijn vooral goedkoop

Al eens overwogen een bril met goedkope glazen aan te schaffen, bijvoorbeeld online of via één van de budgetketens? Waarom veel geld aan goede glazen uitgeven als het ook goedkoop kan? Helaas geldt ook voor brillenglazen: alle waar is naar zijn geld. Maar waarin zitten die verschillen dan?

De goedkope aanbieders staan vooraan om te vertellen dat hun brillenglazen hetzelfde zijn als die van de kwaliteits-opticiens. Maar hoe hebben ze dat dan bepaald?

Let op wanneer men nadrukkelijk dezelfde kwaliteit claimt!

Veel van de budgetketens of online aanbieders slijpen hun eigen glazen en brengen zelf de coatings aan. Men kan dus goedkope of eenvoudigere technieken gebruiken. Hierdoor kunnen coatings makkelijker loslaten of krassen. Ook de mate waarin de antireflectie coating zijn werk doet is lastig voor de aankoop te controleren. De specialisten van glasfabrikanten als Hoya, Zeiss, Seiko of Essilor hebben tientallen jaren ervaring en speciaal ontwikkelde technieken om hun producten maken. Dat kan niet tegen lage kosten nagemaakt worden.

De modernste freeform technologie!

Opticiens en brilaanbieders gebruiken vaak de term freeform. Freeform is een techniek waarbij het brillenglas volledig gepersonaliseerd wordt. Multifocale brillenglazen zijn voorzien van een leesgedeelte onder in het brillenglas. Het bovenste gedeelte van het glas wordt gebruikt voor verzicht en de overgang tussen deze twee gebieden biedt zicht op middellange afstand.

Aan de randen van deze gebieden ontstaat vervaging. Deze vervaging is afhankelijk van de kwaliteit van het ontwerp van het multifocale brillenglas en de mate waarin deze is aangepast aan de gebruiker. Hoe meer een multifocaal brillenglas is afgestemd op de individuele gebruiker, des te kleiner worden de gebieden waar het zicht vervaagt.

freeform multifocaal

Dus hoe exacter de positie van het brillenglas vóór het oog van de gebruiker wordt gemeten, des te nauwkeuriger men het glas kan produceren. Dit lukt daarom alleen maar wanneer men tot op de millimeter nauwkeurig weet hoe en waar het glas voor de ogen geplaatst wordt. Het is dus essentieel dat de opticien dit goed bepaalt alvorens de glazen te bestellen.

Het is vooral de mate van aanpassingen waarin de aanbieders verschillen. Een budgetketen meet soms nog de afstand tussen pupil en het glas maar de online aanbieder gaat uit van een gemiddelde. Freeform techniek is in die gevallen dus zinloos omdat het glas helemaal niet gepersonaliseerd is. De online aanbieder kan ook helemaal niet weten hoe het montuur op uw gezicht staat.

brillenglazen inclinatiehoek pd afstand

Gemiddelde mensen bestaan helemaal niet!

Uitgaan van gemiddelde mensen bij brillenglazen is net zoiets als een stoel maken voor 3 verschillende personen. Één persoon is 1 meter lang, één persoon is 1,5 meter en één persoon is 2 meter. De gemiddelde lengte is 1,5 meter. Echter als je hiervoor een stoel ontwerpt zal de persoon van 1 meter zijn benen niet op de grond krijgen en de persoon van 2 meter zijn benen languit moeten leggen. Om deze reden zijn kantoorstoelen die langdurig gebruikt worden ook in hoogte verstelbaar.

Doordat we allemaal verschillend zijn zit de bril bij de ene persoon dus op een iets andere positie dan bij de andere persoon. Zonder goede meting kan het glas dus nooit freeform gepersonaliseerd worden.

Dunne brillenglazen!

Freeform glazen kunnen enkel of dubbelzijdig geslepen worden. Bij de enkelzijdige variant heeft de voorkant een vaste curve en wordt de sterkte aan de achterkant van het glas ingeslepen. Bij de dubbelzijdige variant wordt aan beide kanten geslepen. Het resulteert in een nauwkeuriger en dunner glas. Het is logisch dat dubbelzijdige freeform glazen tot de absolute top der brillenglazen behoren en momenteel niet aangeboden worden door budget aanbieders.

 

Zijn de goedkope glazen dan slecht

Nee dat niet, mits goed door een opticien aangemeten is het een goedkope oplossing die een grote groep mensen met hun zicht helpt.  Alleen de stelling dat het exact dezelfde glazen en kwaliteit betreft gaat niet op.

Ik zou nog veel verder kunnen gaan door de verschillende polijsttechnieken te beschrijven. Uiteraard zitten daarin ook verschillen. Ook de risico’s van verkeerd geslepen glazen en de gevolgen daarvan verdienen meer aandacht maar dat volgt in een later artikel.

 

Zoals ik bovenaan al begon “alle waar naar zijn geld” goedkope brillenglazen zijn vooral goedkoop!

 

 

Werner

Reacties

comments