Rekenkamer Wat kost een zonnebril

De rekenkamer: Wat kost een zonnebril

Donderdag 20 April 2017 heeft de rekenkamer op NPO3 een item over “hoeveel kost een zonnebril

 

Het programma maakt op mij altijd een eerlijk indruk. Van de NPO mag je wat verwachten, dus heb ik zin in de aflevering.Als eerste worden ons diverse zonnebrillen getoond, waaronder een Cazal van €345,- Hierna gaat men de Cazal fabriek in Duitsland bekijken. We krijgen de ontwerpafdeling en een paar stappen in de productie te zien. Vervolgens wordt Serge ’t Hoen van Frameworkeyewear gevraagd 4 zonnebrillen op volgorde te leggen, van goedkoop naar duur; waarbij de goedkoopste €3,- kost en de duurste €139. Als kenner weet Serge de zonnebrillen uiteraard feilloos op kwaliteit en kostprijs te selecteren.

 

In eerste instantie dacht ik: “dit is een mooi stukje over optiek.” Maar helaas, dan gaat het mis. Serge wordt gevraagd wat de €139 kostende RayBan zonnebril kost om te produceren.
€15,- is zijn antwoord.

 

Nu heb ik in mijn vorige artikel “Wat is een merkmontuur” reeds geschreven over merkbrillen die gewoon goedkope massaproductie zijn. Men gaat hier in het programma helaas volledig aan voorbij. Er wordt niet ingegaan op kwaliteitsmerken die wel degelijk hun geld waard zijn. Ook is jammer dat men enkel juist dit voorbeeld neemt. Zo suggereert de rekenkamer dat een bril die €15,- aan productie kost en het vervolgens voor €139- wordt verkocht, opgaat voor de hele optiek markt. Dat is te kort door de bocht.

Handgemaakt brilmontuur

Goedkope massaproductie voor €15 is mogelijk. Dit betreft dan ook alleen de productiekosten bij fabrikanten die goedkoop en massaal produceren. De kosten voor het ontwerpen, ontwikkelen van vernieuwende technieken, transportkosten, marketing en de BTW die onze overheid inhoud worden door de rekenkamer simpelweg vergeten.

 

Ook vergeet men dat bedrijven winst behoren te maken. De fabriek en de opticien moeten ook nog iets verdienen. Zo kunnen zij weer verder investeren. Dit is wat onze economie draaiende houd. Als er geen winst meer gemaakt wordt stort de gehele economie in en heeft niemand nog werk of inkomen.

Helaas gaat men geheel niet in op de kwaliteit van de zonnebril monturen en glazen. Bij het bezoek aan Cazal wordt niet verteld dat een dergelijke bril snel 100 verschillende stappen doorloopt, dat er door tientallen mensen aan gewerkt wordt en de zonnebril meerdere lagen goud bevat om extreem slijtvast te zijn. Bij de glazen kijkt men of ze UV blokkeren . Over antireflectie , polarisatie en contrastverhoging wordt geheel niet gesproken. Dat terwijl die zaken het kijkgenot enorm kunnen vergroten.

 

De rekenkamer begint de aflevering met de tekst “Nu aandacht voor duistere zaakjes”.

Met deze suggestieve tekst en onvolledige informatie wordt u helaas toch nog erg eenzijdig geïnformeerd en zo op het verkeerde been gezet.

 

Werner.

Reacties

comments