Als een parasiet in het water

De laatste tijd is er veel te horen over het gebruik van kraanwater met contactlenzen. Aanleiding was het verhaal van Sigrid Muusse, die in de zomer van vorig jaar een heftige ooginfectie heeft
gehad. Helaas zo heftig dat het oog verwijderd moest worden. De link werd al vrij snel gelegd naar het feit dat zij haar lenzen afspoelde met kraanwater. De parasiet Acanthamoebe zou het probleem zijn geweest. Deze parasiet leeft, ondanks dat wij in Nederland het schoonste kraanwater hebben, naast andere “beestjes” in het water. Maar ik denk niet dat het aan het kraanwater ligt. En ik ga je proberen uit te leggen waarom ik dat denk.

 

Wat is Acanthamoebe voor een beestje?

 

Het is een parasiet. Dit beestje vindt het heerlijk om in waterbronnen zoals leidingwater, rioleringswater, zwemwater en grondwater te “zwemmen”. Acathamoeba veroorzaakt meestal geen ziekte maar kan in sommige gevallen zorgen voor ernstige infecties.

 

In Nederland loopt jaarlijks naar schatting één op de 4000 lensdragers een ooginfectie op. Slechts in enkel gevallen door Acanthamoeba. Bij een goed en gezond hoornvlies is er niets aan de hand;
maar bij een kleine beschadiging van het hoornvlies krijgt een bacterie of een parasiet de kans om binnen te dringen. Dus ook als je geen contactlenzen draagt en bijvoorbeeld vaak zwemt, loop je meer risico als je een hoornvlies beschadiging hebt.

 

Bij het dragen van lenzen kan je het risico op infecties vergroten als:

  • De lenzen niet zijn aangemeten voor jouw ogen (bedenk dat iedereen in NL lenzen mag verkopen!)
  • Er zachte lenzen worden gebruikt die niet goed verzorgd worden (bv in water bewaard of afgespoeld)
  • De zachte lenzen langer gedragen worden dan voorgeschreven
  • De lenshouder niet op tijd wordt vervangen (advies elke 2-3 maanden)
  • De contactlensvloeistof over de datum is
  • Er verkeerde contactlensvloeistof wordt gebruikt
  • Er slechte persoonlijke hygiëne is (handen wassen)
  • Er gezwommen wordt met lenzen (helemaal ogen onderwater open houden)
  • Er niet regelmatig (2x per jaar) gecontroleerd wordt door een contactlensspecialist/optometrist

 

contactlens lenzen drinkwater

 

Uit onderzoek is gebleken dat een harde contactlens nauwelijks gevoelig is voor infecties, omdat bacteriën, virussen en parasieten er niet op blijven zitten. Daarom kan je een harde contactlens wél afspoelen onder de kraan, om ze daarna te bewaren in de bewaarvloeistof. Een zachte contactlens is wel veel gevoeliger voor infecties, omdat een zachte contactlens als een spons werkt; het zuigt water op, waardoor het oog langer bloot wordt gesteld aan het (vervuilde) water. Daarom moet je nooit water gebruiken bij zachte lenzen.

 

Samengevat heb je dus de grootste kans op een infectie met zachte lenzen als ze niet goed passen, maandlenzen langer dan 30 dagen draagt, ze niet dagelijks schoonmaakt, ze met kraanwater afspoelt of ze bewaart in je 2 jaar oude lenshouder. Gelukkig kun je zelf wat aan deze risicofactoren doen. 😇

 

Maar even terug naar Sigrid, zij draagt harde (speciale) contactlenzen, heeft regelmatig controles en verzorgde haar lenzen goed. Bij het schoonmaken spoelde ze de lens af met kraanwater. Op basis van deze gegevens is de kans zeer klein dat ze een infectie krijgt. Toch kreeg ze die helaas wel. Waarom?

In een van haar interviews gaf Sigrid aan dat zij al bekend is met een hoornvlies probleem, waarvoor zij speciale (sclerale) lenzen draagt. Ook zwemt ze veel en gaat ze vaak naar de sauna. Deze zaken vergroten juist de kans op een infectie (beschadigd hoornvlies, zwemmen). En dat is naar mijn mening de mogelijke oorzaak. Zeker weten kan ik niet en zal ik ook nooit weten. Zij en de oogarts ook niet.

 

Mijn “take-home-message”: laat je goed informeren bij een gediplomeerde contactlensspecialist of optometrist en hou je goed aan de (leef)regels voor het gebruik van contactlenzen. Hiermee verklein je de kans op een infectie. Maar bedenk wel, de kans zal nooit nul worden (ook als je geen contactlenzen draagt).

 

Laurens-Jan Merkx
Optometrist

Reacties

comments