Zijn budget winkels een bedreiging voor onze economie?

Ze zijn er inmiddels in iedere branche, de prijskrakers die veelal de in Azië geproduceerde artikelen spotgoedkoop aanbieden. Budgetwinkels als Action, Xenos, Primarkt, Zara, Zeeman, Cranenbroek, Specsavers enz. De echte koopjesjager gaat zelfs nog verder, die gaat naar één van de vele webwinkels. Rechtstreeks uit China zoals bij Aliexpress; producten voor minder dan minder. Met massa’s rennen we de winkels in of gaan we online om van alles te kopen.

 

Door de budget aanbieders krijgen we de illusie dat we voorheen altijd te veel hebben betaald. We worden steeds hebberig door de mooie aanbiedingen en trakteren onszelf op de ene na de andere aanschaf. Langzaam maar zeker worden we zo allemaal een beetje koopziek gemaakt.

 

En zo gebeurd het ook in de optiek. Inmiddels hebben we een aantal online aanbieders en hebben sommige ketens zich ontpopt tot ware kiloknaller opticiens. Met uitgeklede goedkope producten en/of weinig service en kennis bieden zei al brillen aan vanaf €19,95.

 

Maar is dit wel zo verstandig.

 

Vaak zijn de producten goedkoop met reden. De aanbieders willen ons graag doen geloven dat ze goedkoper zijn doordat ze de tussenhandel weglaten. Direct van fabriek naar de winkel. Maar dit is helemaal niet zo anders dan voorheen. Net als in de vertrouwde traditionele winkels komen de kosten voornamelijk door de productiekosten, het transport naar Europa, huur van het winkelpand, reclame, invoerbelastingen en BTW. Daar komen de kosten van service als een goede oogmeting, het afstellen van de bril en nazorg nog bij.

 

Ook voor deze super goedkope brillen worden die kosten allemaal vertaald naar de verkoopprijs. Webwinkels zullen aangeven dat ze minder huur voor hun panden betalen. Ze laten hierbij handig weg dat hun websites, gerund door een heel team IT’ers en hun TV reclames ook heel veel geld kosten. Het goedkoop maken lukt dus niet alleen met deze maatregelen.

 

De kosten worden laag gehouden door middelen als het inzetten van zeer goedkoop en ongeschoold personeel, twijfelachtige werkomstandigheden in Azië, spotgoedkope materialen. Vaak is er nauwelijks of niet de service voor een uitgebreide oogmeting of voor afstellen van een bril (zoals online aanbieders doen).

 

Kiloknaller brillenwinkels

 

Ook belastingontduiking is een belangrijke reden dat een aantal van de aanbieders goedkoop kan zijn. NRC schreef deze week nog een uitgebreid artikel over hoe vooral Specsavers maar ook Pearle en Hans Anders de Nederlandse belasting omzeilt.

 

Helaas denken te weinig consumenten aan de gevolgen voor onze eigen economie. Belastingen worden niet of nauwelijks betaald waardoor onze overheid dat geld ergens anders zal moeten halen. Doordat we massaal naar deze producten grijpen ondermijnen we indirect onze eigen werkgelegenheid. Geld stroomt in richting Azië en belastingparadijzen. Hierdoor verdwijnt onze werkgelegenheid en vakmanschap. Wanneer de webwinkels ook steeds meer direct vanuit het buitenland (lees Azië) gaan werken houdt alleen de pakjesbezorger zijn werk. Iedere euro richting deze winkels is steun tegen onze eigen economie.

 

Nu heb ik niets tegen Aziatische producten maar de vraag is of dit is wat we willen?

 

De argwaan van een aantal jaar geleden over de bekende kledingmerken, waarvan bekend was dat ze vaak produceerde met uitbuiting van personeel en de werkomstandigheden slecht waren, is zo goed als verdwenen. Het lijkt erop dat men zich niet meer zo druk maakt hierom; zolang de goedkope prijs maar aan ons, de consument, doorberekend wordt!

 

Recent schreef de Financial Times nog een heel artikel over Alibaba, het moederbedrijf achter Aliexpress; huidige waarde 309 miljard! Dit bedrijf verwacht in 2038 de 5e economie ter wereld te zijn. Jawel Economie! Alleen de VS, Japan, China en de gehele EU samen hebben dan nog een grotere balance. Een bedrijf dat dan dus in staat is een eigen NASA of leger op te richten. Machtiger dan de meeste landen ter wereld! Persoonlijk vind ik dit best een beetje eng.

 

Deze producten dragen niets meer bij aan onze Europese economie, laat staan de Nederlandse. Nu nog verdienen de budget winkels door voor enkele centen in te kopen en voor euro’s te verkopen. Verwacht wordt dat de kiloknaller webwinkels in de toekomst direct vanuit Azië gerund worden.

 

Ik ga nu niet in op de kwalitatieve verschillen tussen de brillen en wat de risico’s zijn van brillen zonder degelijke oogmeting en afstelling. Maar we moeten ons realiseren hoe en in welke omstandigheden ze gemaakt worden en welke economie we hiermee helpen!

 

Is dit echt wat we willen?

 

Werner

Reacties

comments